Co možná nevíte o slaňovací osmě

Světem lezeckým kolují mýty a zaručené pravdy, kterém ale ne vždy můžete a měli byste věřit. Třeba co se takové osmy týká, tak některé ohrožují vaše bezpečí, jiné třeba peněženku. Tak se na to pojďme mrknout.

Slaňovací osma, podobně jako mnoho jiných převratných horolezeckých produktů, spatřila světlo světa v legendárním mnichovském obchodu Sport Schuster. To se psal rok 1965. I když první skicu budoucí osmy si do svého deníku namaloval profesor Max Frimmer už o dvě dekády dříve.

O co dýl trvalo uvedení osmy na trh, o to rychleji se pak etablovala jako nedílná součást horo výzbroje. Bohužel, častokrát i naprosto nevhodně používaná.

 

1) Osma není na jištění

On to říká už samotný název, který zní: SLAŇOVACÍ OSMA.

Tak proč s ní tolik lidí jistilo, jistí a bude jistit?

V době, kdy se objevila na trhu, to byla vlastně jediná alternativa k půlloďáku. Lano se v osmě navíc snáz dobíralo – lépe skrz ni klouzalo. S tehdejšími chlupatými hadicemi (rozuměj lany staršího data výroby) to bylo OK.

Jenže dneska, když jsou lana o 2-3 mm tenčí než ve starých dobrých šedesátkách, už to klouže až moc. Až tak, že může dojít k nehodě. A taky k několika nehodám došlo. Díky otevřenému tvaru a malému tření lana totiž osma nevyvine dostatečnou brzdnou sílu. Což pak při neočekávaném pádu prvolezce – navíc v rukou nezkušeného jističe – může vést k totálnímu prokluzu lana a pádu lezce až na podlahu.

Osma tak rozhodně nepatří do rukou začátečníků a na některých stěnách je zákázáno s ní jistit úplně.

Takže slaňovat OK – radši v rukavicích. Jistit neradno.

 

2) Když spadne na zem, musíte ji vyřadit

Ne, ne a ještě jednou NE! Asi nikdy nikdo nezjistí, kde se tahle stará horolezecká fáma vzala.

Už jste určitě někde slyšeli tu pohádku o mikroskopických trhlinách, které s v osmě vytvoří, když vám upadne na zem. Je to blbost. Pokud nemá vadu z výroby, nemůžou se v ní žádné trhliny vytvořit. Ani kdyby vám spadla z pískovcové věže. To spíš udělá trhlinu někomu do hlavy.

 

3) Ani šroubovací karabina není sichr

Pozor na to, jak máte umístěnou osmu v karabině.

Hlavně si to zkontrolujte při nástupu do slanění, když přelézáte přes hranu s lanem již založeným v osmě. Právě při tomhle pohybu se může stát – a stalo se – že se osma v karabině nevhodně otočí a dojde k zatížení zámku. A v krajním případě k jeho vylomení.

Zdroj: Schubert, P.: Bezpečnost a riziko na skále a ledu II. díl, 2007 Praha

Podobné to je u těch staromilců, co pořád jistí osmou a svůj styl ještě vyšperkují tím, že HMSku procvaknou nohavičkami i bederákem. Namísto procvaknutí pouze centrálního oka. Jenže pak se opět osma v karabině sama dostává do nevhodné pozice, kdy může vylomit zámek.

A zámek – to je jenom jeden nýtek.

 

4) Bacha na vlasy, rukávy a řemínky

Mimořádně nepříjemný zážitek – když osma drapne vaše krásné dlouhé kadeře. A co osma jednou schvátí, to už nenavrátí. Marná je pak jakákoliv snaha o pokračování ve slaňování, vše tím jen zhoršujete.

Zdroj: Schubert, P.: Bezpečnost a riziko na skále a ledu I. díl, 1998 Praha

Takže co s tím? Když osma vezme kus vás?

Nepanikařte. Snažte se. Lano pevně chytněte pod osmou a držte. Volnou rukou uvažte prusíkovací smyčku okolo lana nad osmou. Tu si pak cvakněte k úvazku, posunete prusík co nejvýš to jde a přeneste do něj svou váhu. Jedině takto můžete osmu odlehčit a odstranit to, co sebrala. I bez nůžek.

Samozřejmě nejlepší obranou je prevence. Takže holky a vlasáči culíček a všichni do jednoho si dávejte pozor, kde vám co trčí.

 

5) Ještě bezpečnostní uzel, přece

Než se pustíte na osmě dolů – obzvláště do neznámého terénu, kde nevíte, jestli lano dosáhne na zem – uvažte na konci lana uzel. Abyste v případě problémů nevyjeli z lana ven. Do vzduchu. Do dlóóóuhého letu.

Že to znáte?

Tak u osmy dejte bacha na to, aby byl uzel dostatečně rozměrný. Otvor v osmě je totiž velký a menší uzlík jím může proklouznout skrz. Nota bene, pokud slaňujete na jednom prameni lana.

 


 

Nechte nám tady email a dostávejte lezecké tipy do schránky

[mc4wp_form id=“1225″]

 

Díky cookies můžeme sledovat návštěvnost webu a připravovat obsah, který vás baví. Tady nebo třeba na sociálních sítích. Používáním webu souhlasíte se zpracováním cookies.